Pidä huolta

Korkeakouluhaku tai ylioppilaskirjoitukset voivat olla yksi nuoruusiän raastavimmista kokemuksista. Pahimmillaan yhden muutamatuntisen suorituksen perusteella määritellään, onko henkilö oikeutettu opiskelemaan unelmiensa alaa. Odottelu uuteen yritykseen saattaa kestää pahimmillaan jopa vuoden.

Suoritukseen kohdistuu valtavasti paineita myös ulkopuolelta.

”Miten pääsykoe meni?”
”No tuleeko susta nyt lääkäri?”
”Meinaaksä vielä hakea jos nyt ei tärppää?”

Ajattelemattomat, kevyeksi small talkiksi tarkoitetut kysymykset voivat tehdä yllättävänkin pahaa jälkeä useamman kerran märän rätin kokeneelle hakijalle.

Paineet ja epäonnistumiset voivat yhtäällä karaista ihmisen parhaimpaan suoritukseensa ja antaa lisäpontta käyttämään aikaansa tehtävien tekoon ja koealueen pänttäämiseen, mutta pahimmillaan ne ajavat nuoren jo ennen fuksiviikkojen käynnistymistä loppuunpalamisen partaalle.

Hakuaikana on äärimmäisen tärkeää muistaa, ettei kokeessa pärjääminen määritä kenenkään ihmisarvoa eikä epäonnistuminen tarkoita epäonnistumista ihmisenä, ystävänä ja hakijana. Tämä saattaa kuulostaa turhanpäiväiseltä sanahelinältä palavasti lääkäriksi haluavan nuoren ja nälkäisen hakijan korvissa, mutta näin se on.

Omakohtaisena ohjeistuksenani jokaiselle hakijalle, tulevalle kollegalle, haluan sanoa, että pitäkää hakuaikana huolta mielenterveydestänne. Rytmittäkää arkenne niin, että siihen mahtuu harmahtavan pänttäämisen lisäksi myös valonpilkahduksia – päivittäin! Lukekaa porukassa ja järjestäkää lukuhommien välissä pullakahvitteluita kamujen kanssa, harrastakaa päivittäin kevyttä liikuntaa ja pitäkää ennen kaikkea huolta riittävästä yöunesta. Kun perusteet on kunnossa ja mukavia virikkeitä riittää, tuntuu lukeminenkin huomattavasti monotonista puurtamista paremmalta. Tietokin todennäköisesti tarttuu paremmin, kun yleisvire arjessa on positiivinen.

Pitäkää huolta omasta mielenterveydestänne säiden pimentyessä ja hakukiireiden edetessä! Muistakaa, että yksin ei ole pakko jaksaa – keskusteluapua on tarjolla esimerkiksi Nuorten mielenterveystalon. Ja jos näet kaverin olevan jaksamisen rajoilla, älä jätä yksin vaan pidä huolta.

 

Hyvää maailman mielenterveyspäivää ja tsemppiä hakuhommiin jok’ikiselle!

Santtu Hellström | Toimitusjohtaja

Tampereen Kandidaattikoulutus Oy